Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Studentrepresentant Kjartan Karlsen

Studentrepresentant i fagskolestyret i Møre og Romsdal, Kjartan Karlsen, brenner for at studiepoeng skal erstatte fagskolepoeng – og at dette også skal gjelde for de som har fullført sin fagskoleutdanning.

Kjartan Karlsen (21) studerer Petroleumsteknologi ved Fagskolen i Kristiansund. 

Kjartan Karlsen (21) går 2. året på Petroleumsteknologi, med fordypning i boring ved Fagskolen i Kristiansund. Han er leder i Studentrådet ved Fagskolen i Kristiansund og studentrepresentant i fagskolestyret i Møre og Romsdal. Karlsen opplever dette som en god erfaring så langt, og håper å kunne gi noe tilbake til studentene. Som studentrepresentant har han møte-, tale og forslagsrett i fagskolestyret i Møre og Romsdal.

Fagskolestyret i Møre og Romsdal har ansvaret for å drifte og utvikle fagskoletilbudet, for at opplæringen ved fagskolene er i samsvar med gjeldende lover og forskrifter, og at studietilbudet er i samsvar med nasjonale godkjenninger. Fagskolestyret har også ansvaret for det fysiske og psykiske arbeids- og læringsmiljøet til ansatte og studenter ved Fagskolen i Kristiansund og Fagskolen i Ålesund.

Karlsen brenner særlig for at studiepoeng skal erstatte fagskolepoeng – og at dette også skal gjelde for de som har fullført sin fagskoleutdanning. «Det er ikke umulig at vi studentene vil sende et formelt brev opp i systemet, i håp om å få svar på hvordan dette vil virke inn på oss som går her nå, de som starter opp etter at de nye bestemmelsene er på plass, og de som har gått her tidligere», sier han.

Før Karlsen begynte på fagskolen tok han fagbrev i borefaget på Kristiansund videregående skole. Allerede i læretiden sin bestemte han seg for å fortsette med høyere yrkesrettet utdanning for å bli mest mulig attraktiv på jobbmarkedet. «I dag kan man se at det er mange om beinet når det lyses ut en stilling, og da er det viktig å kunne skille seg ut på en slik måte som man gjør som fagskoleingeniør», sier han.

Som født og oppvokst i Kristiansund, var Fagskolen i Kristiansund et naturlig valg, og Karlsen er svært fornøyd med denne avgjørelsen. «Jeg er veldig opptatt av at undervisningen skal være relevant for det som møter oss i arbeidslivet. Det er også viktig for meg å ha et godt klassemiljø, og at man trives – selv har jeg vært veldig heldig her», sier han. Etter fullført utdanning har han et ønske om å komme seg tilbake på rigg, og med tiden til hjelp og en god dose erfaring håper han å kunne jobbe seg opp mot en stilling som for eksempel driller.

Karlsen oppfordrer alle som lurer på om fagskolen er noe for dem, om å sette seg inn i hva fagskolene har å tilby av studier, hva man faktisk blir når man er ferdigutdannet, og hvordan behovet for arbeidskraft vil være i tiden fremover. «Man bør prøve å se litt frem i tid, og vurdere både hvordan arbeidsmarkedet er når man starter – og hvordan det vil se ut når man er ferdigutdannet», sier han.

Karlsen mener at det er viktig å snakke med folk som har erfaring med fagskolen, «om det så er en arbeidsgiver som selv har gått på fagskolen, eller som har erfaring med ansatte med fagskolebakgrunn, for å få innblikk i hvordan arbeidssituasjonen er – og vil bli i tiden fremover. Samtidig kan både studenter og ansatte på fagskolen være viktige bidragsytere hvis man er usikker og trenger informasjon rundt studietilbudet», sier han.