Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Slogen (1564 moh) fra Patchellhytta

Om turen

Gradering

Område

Sunnmørsalpene

Kommune

Stranda

Type tur

Fottur

Gradering

XXX Rød

Lengde tur/retur (km)

7.2

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

På vei opp Slogen
Nesten oppe på Slogen
På kanten av stupet - oppe på Slogen
Tjurrupyntens Embla Sasha (13.01.1991 - 02.04.2001) på toppen av Slogen. Sæbø i bakgrunnen

Slogen (1564 moh) fra Patchellhytta

Fotograf: Hans-Petter Sandseth

Kvifor gå denne turen?

Hvis du ikke har vært på Slogen før så bør du nesten ta deg en tur.

Fjellet ser uinntakelig ut fra alle kanter, likevel er det en trygg og 'god' rås opp. Det kreves noe klyving de siste metrene, men man følger her en kløft for å unngå stupa.

Det som møter deg på toppen er et fantastisk rundskue (360 °)- fra en relativt liten hylle ved varden som kanskje kan romme 10 personer om gangen.

Kvar i terrenget går turen?

Utgangspunktet for denne bestigningen av Slogen er Patchellhytta. Gode fjellsko er en fordel. September er normalt den beste måneden for å bestige dette majestetiske fjellet, da det er minst snø her. Klatreutstyr, tau etc. er ikke nødvendig på denne ruten opp.

Fra Patchellhytta følger man en rød T-merket rås, fra baksiden av hytten og vestover til Steinreset. Herfra er den videre ruten opp til Slogen vardet, med ujevne mellomrom. Man skal over de to haugene på 1146 moh og 1205 moh, som ligger sørvest for Steinreset. I dette partiet, fra Steinreset og opp til haugane ligger snøen lenge og man må normalt gå over noen snøkledte partier her hele året.
Det er ingen vanskelige passasjer opp og over haugane. Det er en fin 'rasteplass' etter haugen på 1205 m. Her møter man på råsa fra Øye via Skylstadbrekka, Slogråsa, som er den vanligste dagsturruta til Slogen.

Råsa fortsetter i sikk-sakk oppover fjellsiden, mellom løse steiner. oppover til ca. 1500 m.
Det er de siste 64 metrene som kan være noe vanskelig. Her er det noe klyving, men burde ikke by på nevneverdige problemer å klatre opp langs hyller og steinblokker inntil du når toppen.

NB: De siste 20-30 metrene opp lønner det seg å holde noe til høyre for midten av fjellmassivet.

Turen fra Liasætra og opp til Patchellhytta finner du beskrevet her:

Kulturminne

Liasætra, og andre sætrer/sel i området. Dalen var i sin tid eid av den ikke helt ukjente familien Devold, og ble forpaktet fra gården Arneberg som ligger ca. 1.3 kilometer etter bommen. Og ikke minst: Den gamle Patchellhytta fra 1920-tallet som er i bruk ennå.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Denne sporloggen starter ved Patchellhytta, og tar deg opp til Slogen (1564 moh) og videre ned til parkeringsplassen ved Engeset/Liasætra i Habostaddalen (NB: Bompenger. 25 kroner for bil i 2012).

Kvar endar turen?

Kvar kan du parkere?

Parkeringsplassen for denne turen ligger ved Engeset/Liasætra i Habostaddalen (NB: Bompenger. 25 kroner for bil i 2012).

Rute på kart

Underlag Lengde i km
God sti 2.6
Dårlig sti 1.0
Røtter / steiner 3.6
Lengde tur/retur (km) 7.2
Stigning meter grader
Bratteste helning opp 15 60°
Bratteste helning ned 15 60°
Total stigning 746 Høydemeter

Offentlig transport

Nei.

Mobildekning

Dårlig dekning ved Patchellhytta - God på toppen av Slogen

Spesielle forhold

NB: Distanser, helning etc. er kun for turen fra Patchellhytta og opp til Slogen med retur til hytta. Se Morotur 'Liasætra til Patchellhytta' for beskrivelse av turen opp til Patchellhytta.

NBNB: På returen fra Slogen kan det være fristende å skli på snøbreen som går fra toppen i østlig retning. Dette ardvarers det på det sterkeste imot. Skråningen blir brattere og brattere og ender i en steinur. Her har det skjedd flere alvorlige ulykker opp gjennom åra.

Fra FjellhugBoka 'Fotturar i Sykkylvsfjella' (ISBN 978-82-994108-1-6) har jeg hentet denne teksten:
Slogen ligg i Ørsta kommune og er truleg den best kjende av alle sunnmørtindane. Og uten tvil ein av dei vakraste i heile landet. Den kjende engelske klatrepioneren William Cecil Slingsby har omtala utsikta fra toppen av Slogen som ei av dei stoltaste i Europa. 'You will never see another such view', skreiv han ein gong i eit privat brev til Kristoffer Randers. Og Randers var tydelegvis samd. Han skriv i si velkjende bok at 'av alle tinder på Sunnmøre har Slogen den dristigste reisning, eleganteste bygning og den mest utpregede og fullendte tindeform'. 'Kan man elske en tind, elsker man denne'. Randers samanlikner den sylspisse toppen med eit Eiffeltårn, med avgrunnar som styrtar til alle kantar. Det var bygdemannen Jon Klokk frå Urke, saman med broren Bernt (berre 13 år gamal), som først nådde toppen av Slogen. Dette skjedde kring 1870. Andre oppstigninga føretok Sligsby i 1884, saman med nemde Jon Klokk og englendaren Ecroyd. Harold Raeburn og Norman Ling var dei første som klatra opp direkte frå fjorden, i 1903. Ei ypperleg bedrift med vanskeleg og utsett klatring, og særklasse den lengste som var gjort i Noreg på den tid. Namnet på fjellet kjem av av det vert samanlikna med ein 'slogje'. Dette ordet er ei eldre nemning på samanbundne greiner til å smuldre gjødsel på markane med, eller til å drage høy på

Turkart Stranda kommune og Sunnmørsalpane aust