Møre og Romsdal fylkeskommune > Nyheiter > – Gjer vi nok for å engasjere og integrere ungdom i dei politiske prosessane?

Ingunn Bekken Sjåholm Ingunn Bekken Sjåholm
Ass.fylkesplansjef
Mob. +4790746923

Barn og unge i Møre og Romsdal 2018
PDF-dokument - 2,51 MB

– Gjer vi nok for å engasjere og integrere ungdom i dei politiske prosessane?

Dette spørsmålet kjem frå Urtė Karanauskaitė, leiar i ungdomspanelet i Møre og Romsdal, som ein kommentar til den nye statistikksamlinga om barn og unge sin situasjon i fylket vårt.

Leiaren i ungdomspanelet Urtė Karanauskaitė er opptatt av at unge skal bli høyrt i politikken, og at dei skal delta, meine og vise engasjement.

Den heilt nye samlinga er utarbeidd av plan- og analyseavdelinga i fylkeskommunen, og er tenkt som eit nyttig verktøy for alle som arbeider med planlegging, og for alle som er opptatt av utviklingstrekka i fylket vårt.

Vi må legge til rette for ungdomsengasjement

– Vi er uroa over at talet på generell politisk engasjement ikkje er så høgt som vi hadde håpa på. Det er få som brukar stemmeretten sin, og det er heller ikkje mange som er med i kommunestyra. Då kan vi stille oss spørsmålet:  Gjer vi nok for å engasjere og integrere ungdom i dei ulike politiske prosessane? Det er viktig at unge blir høyrt i politikken, men enda viktigare er at dei skal delta, meine og vise engasjement. Vi må legge til rette for ungdomsengasjement framover, og der har både dei vaksne fylkespolitikarane og vi i ungdomspanelet ein stor jobb å gjere, seier Karanauskaitė.

Barn og unge er ein viktig del av planlegginga

Barn og unge er prioritert som eit gjennomgåande perspektiv i Fylkesplan for Møre og Romsdal 2017-2020. –Barn og ungdom er viktige målgrupper både for kommunane og fylkeskommunen.  Vi skal ta omsyn til interessa, behova og medverknaden til denne gruppa i planlegginga vår.  Statistikknotatet gir eit kunnskapsgrunnlag og viser kva for utviklingstrekk som vil utfordre oss framover til dette arbeidet, seier assisterande fylkesplansjef Ingunn Bekken Sjåholm.

Mindre mobbing i Møre og Romsdal enn i resten av landet

- Vi i ungdomspanelet ser på denne statistikken med stor glede, samtidig som den viser til ein del utfordringar. Vi kan glede oss mykje over dei høge gjennomføringstala ved dei vidaregåande skolane våre, der ungdommane trivest og opplever lite mobbing. Utfordringa ligg då på å sikre læreplass for yrkesfagelevane, noko ungdomspanelet og fylkeskommunen har jobba mykje med dette året. Det er viktig at vi tek dette på alvor, seier Karanauskaitė.

Korleis få unge til å trivast i Møre og Romsdal?

Korleis er skoletilbodet og kor mange får skoleskyss? Kva fritidstilbod brukar barn og ungdom og kor nøgde er unge med nærmiljøet sitt? Dette er nokre av spørsmåla som blir tatt opp i notatet.

-Vi er stolte av å vere frå eit fylke som satsar på kultur og aktivitet, og det vi ser at ungdommen brukar kulturrabattar aktivt og kan glede seg over trygge turterreng og nye idrettshallar. Vi meiner at kombinasjonen av godt utdanningstilbod og gode fritidsaktiviteter er nøkkelen for å få unge i Møre og Romsdal til å trivast, og derfor er vi svært nøgde med tala statistikken viser, avsluttar leiaren i ungdomspanelet.

Utviklingstrekk for barn og unge i Møre og Romsdal – nokre hovudpoeng

• Nedgang i tal barn og unge i 26 av 36 kommunar frå 2008 til 2018
  • Meir mangfaldig gruppe barn og unge – 13 prosent har innvandrarbakgrunn (fødd i utlandet eller i Noreg av innvandrarforeldre)
  • Ein av ti elevar (9,9%) i ungdomsskolane i fylket får spesialundervisning, det er over landsgjennomsnittet