Snart frist: Skal du søke skoleplass?

Fristen for å søke vidaregåande opplæring er 1. mars. Dette må du huske på!

Send søknad på vigo.no

Du søker om vidaregåande opplæring på vigo.no. Fram til søknadsfristen kan du registrere og endre søknaden din som du vil.

Pass på at du fyller inn søknaden riktig. Sjekk at f. eks mobilnummer og e-postadresse stemmer.

Du må også sette deg inn i viktig informasjon før du søker. Nokre yrke stiller spesielle krav til deg som yrkesutøvar, og dette bør du lese før du bestemmer deg. I tilbodsheftet finn du alt du treng for å søke vidaregåande opplæring.

Før opp tre utdanningsprogram

Søker du vg1 har du rett til å få plass ved eitt av tre utdanningsprogram.

Derfor må du føre opp fleire enn eit utdanningsprogram og ein skole til Vg1 i søknaden din. Viss du ikkje gjer det, kan du risikere at du blir vidaresøkt til eit skoletilbod som du kanskje ikkje ønsker å ta i mot.

Kva skal du velje?

Så kjem det viktige spørsmålet: kva utdanningsprogram skal du velje? Sett deg inn i ulike alternativ, og bruk både hjerne og hjarte for å gjere eit godt val. Du kan lese meir om dei ulike utdanningsprogramma i tilbodsheftet til fylkeskommunen.

Du finn også ein god presentasjon av dei ulike utdanningsprogramma på vilbli.no.

Her finn du ei oversikt over alle utdanningsprogramma i fylket.

Spørsmål og svar

Dei studieførebuande utdanningsprogramma tar tre år og gir deg rett til å studere vidare på universitet og høgskolar. Dette er utdanningsprogramma studieførebuing, musikk, dans og drama, idrettsfag, medier og kommunikasjon og kunst, design og handverk. I utdanningsprogrammet for studiespesialisering, kan du velje fordjuping innan realfag eller språk, samfunnsfag og økonomi.Ønsker du eit praktisk yrke etter vidaregåande opplæring? Vel du yrkesfaglege utdanningsprogram, får du yrkeskompetanse med fag- eller sveinebrev. I vidaregåande opplæring finst det ti yrkesfaglege utdanningsprogram.  Dersom du vel yrkesfag, kan du også oppnå studiekompetanse.

Har du fullført ungdomsskole eller tilsvarande opplæring, har du rett til tre års vidaregåande opplæring. Dette er det vi kallar ungdomsrett. Ungdomsretten kan tas ut innan det skoleåret som begynner det året du fyller 24 år.

Eit utdanningsprogram vel du når du søker Vg1, og viser kva utdanning du ønsker å ta. Utdanningsprogrammet kan gi fleire moglegheiter på Vg2 og Vg3. Desse heiter programområde, og er ei spesialisert retning eller fordjuping innanfor utdanningsprogrammet.

Som søkar frå ungdomsskolen har du rett til tre års vidaregåande opplæring (ungdomsretten). Det vil seie rett til skoleplass på eit utdanningsprogram og rett til å fullføre programområdet du søker på, men ikkje rett til ein spesiell skole. Kjem du ikkje inn på utdanningsprogrammet på skolen du har søkt på, vil du få tilbod om eit utdanningsprogram du også har søkt på eller er kvalifisert til, men på ein annan skole. Det er derfor viktig at du set opp fleire skolar på kvart utdanningsprogram.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.