Treng ekstraordinære midlar, ber om møte med statsministeren

Møre og Romsdal fylkeskommune ber om ei ekstraordinær tiltakspakke frå Staten for å klare omstillingane som Stortinget har vedtatt om ein utsleppsfri ferdsel på verdsarvfjordane frå 2026.

Vedtaket som Stortinget fatta i mai 2018 er venta å gje store økonomiske utfordringar for kommunane knytt til verdsarvfjordane, Stranda og Fjord kommune.

Måndag vedtok fylkesutvalet å sende eit brev til Statsministerens kontor (SMK) der det blir uttrykt eit ønske om eit møte snarast råd for å diskutere tiltaka «og korleis vi saman kan finne dei beste løysingane for ein av Noregs viktigaste og vakraste destinasjonar – Geiranger.»

Det er gjort analysar på dei direkte konsekvensane av nullutsleppsvedtaket, og vidare utarbeidd kostnadsoverslag på kva det vil innebere å løyse desse utfordringane. Førebelse tal viser investeringsbehov på opp mot 950 millionar kroner.

Tiltaka er samla i ein tiltaksportefølje, fordelt på to pakkar:

• Tiltakspakke 1 har første prioritet og omhandlar oppgradering av straumforsyninga inn til verdsarvområdet. Vidare, behovet for å sikre tilgang inn til Hellesylt for større skip også etter 2026 - såkalla «Open sidefjord».
  • Tiltakspakke 2 omhandlar oppgradering av kloakkreinseanlegg samt etableringa av parkeringshall i fjell i Geiranger sentrum.

I brevet til SMK heiter det: «Møre og Romsdal fylkeskommune, verdsarvkommunane Stranda og Fjord og næringslivet i området tar utfordringa, og helsar ei omstilling til utsleppsfri ferdsel velkomen. Men, vi har ikkje åleine dei ressursane som skal til for å klare omstillinga. Difor ber vi no Staten om å løyse denne oppgåva saman med oss.»

- Det er eit viktig brev å sende, for vi klarar ikkje utfordringane åleine. Derfor er det nødvendig å ha fylkesutvalet i ryggen når vi no ber om møte med statsministeren, seier fylkesordførar Tove-Lise Torve.

I saksframlegget skriv fylkeskommunedirektøren at «Møre og Romsdal fylkeskommune vil gjennom dette prosjektet ta sin del av ansvaret med å følgje opp og koordinere dei ekstraordinære midlane ein ønsker dialogen med Statsministerens kontor skal løyse ut.»

Fylkesutvalet vedtok følgande i saka «Behov for ekstraordinær utviklingspakke - Geirangerfjorden verdsarvområde og omland – utsleppsfri ferdsel på verdsarvfjorden og eit berekraftig reiseliv»:

• Møre og Romsdal fylkeskommune har som målsetning å bli miljøfylke nummer 1, og støttar opp under vedtaket om utsleppsfri ferdsel på verdsarvfjordane innan 2026
  • Utsleppsfri ferdsel på verdsarvfjordane krev ei stor omstilling og kan berre løysast gjennom lokalt, regionalt og nasjonalt samarbeid
  • Møre og Romsdal fylkeskommune ber difor Regjeringa bidra til ein utviklingspakke for Geirangerfjorden verdsarvområde og omland i tråd med vedlagte brev
  • Møre og Romsdal fylkeskommune ber om møte med Statsministerens kontor med felles mål om realisering av utsleppsfri ferdsel på verdsarvfjorden innan 2026

Snarvegar

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.